Dit is Barcelona

Casa Battló

Casa Battló bezienswaardheid Barcelona

Deze bezienswaardigheid, Casa Battló, ligt in Barcelona aan de Passeig de Gràcia en is ontworpen door de modernistische architect Antoni Gaudí. Het gebouw werd tussen 1904 en 1906 verbouwd voor de textielmagnaat Josep Battló i Casanovas. Net als bij Casa Milà is ook in dit gebouw niets hoekigs maar is alles rond en golvend. Het centrale thema van het gebouw is dat van de drakendoder Sinds-Joris. De zuilen lijken dan ook wel op poten van dinosaurussen en het dak, golvende mozaïeken, lijken wel de ruggengraat van een monster.

Als geheel is de gevel een erg vrolijke voorstelling, met veel organische elementen en kleuren en symbolen. Het is een prachtig schouwspel en er is veel licht en kleur.

Gaudí maakte bij het ontwerp veel gebruik van het licht. Zo zijn de muren volledig in reliëf van geglazuurde tegels in verschillende tinten blauw, die donkerder van kleur zijn aan de bovenkant en lichter aan de onderkant, waardoor er een gelijkmatige verdeling van het licht ontstaat. De ramen zijn hogerop in het gebouw kleiner, want daar komt meer natuurlijk licht binnen, en de ramen worden groter hoe lager je komt. Onder de ramen zijn spleten die kunnen worden geopend zodat er goed geventileerd kan worden.

De enorme centrale lichtkoepel is samengesteld uit grote stukken ijzer en glas en overspand het gebouw. Deze lichtkoepel zorgt voor veel lichtinval.

De spiraalvormige trap naar het dakterras, met zijn structurele minimalisme, is ook erg opvallend. De ijzeren leuning is een 20e eeuwse beeldhouwkunst met zijn eenvoudige lijnen.

Op het dak zijn vier groepen sierlijke schoorstenen geplaatst. Deze hebben een esthetisch aspect maar de functionaliteit is ook altijd aanwezig, de wind kan de rook niet belemmeren dankzij de schoorsteenkappen op de toppen van de schoorstenen, die ook betegeld zijn met geglazuurde mozaïeken. Verder in het huis zijn de vormen van de deurklinken, trapleuningen, dakramen, enz. allemaal ergonomisch ontworpen.

Het gebouw bestaat uit een begane grond, met een binnenplaats, vier verder zelfstandige verdiepingen, een zolder en een dakterras. De woning heeft in totaal een oppervlakte van meer dan 5.000m². 

Share this page