Dit is Barcelona

Nationaal Kunst Museum

Nationaal Kunst Museum Barcelona

Het Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) is een museum dat gevestigd is in het Palau Nacional in Barcelona. Dit museum heeft een zeer volledige en uitgebreide collectie van romaanse kunst. Naast deze kunst is er ook een gotische collectie, een afdeling moderne kunst en zijn er werken uit de barok en renaissance. Het museum wil de algemene geschiedenis van de Catalaanse kunst uitleggen, van de romaanse periode tot het midden van de twintigste eeuw.

Bij de romaanse en gotische collecties wordt het gekenmerkt door de Catalaanse herkomst van de meeste stukken, maar vooral bij de gotische stukken wordt een vergelijking gemaakt met stukken van een andere herkomst. Bij de collecties van de renaissance en de barok zijn er werken van grote schilders zoals El Greco, Zurbarán, Velázquez, Cranach, enz. 

Op de afdelingen Renaissance en Barok bevinden zich belangrijke schilderijen, zoals twee doeken van Bartolomé Bermejo, een Martelaarschap van José e Ribera en een bekende San Pablo van Diego Velázquez. 

Het museum is ontstaan in 1990, doordat er collecties werden ondergebracht van het Museu d'Art Modern en het Museu d'Art de Catalunya en vervolgens werden er ook nieuwe afdelingen aan toegevoegd met collecties van de Biblioteca General d'Historia de l'Art (Nationale Bibliotheek voor Kunstgeschiedenis). Zes jaar na de opening is er in 1996 ook een collectie fotografie toegevoegd. 

Zoals eerder genoemd is de collectie van de romaanse kunst de belangrijkste van dit museum. Het museum heeft een van de belangrijkste verzamelingen van wandschilderingen ter wereld, en daarnaast ook beeldhouwkunst en houtsculpturen. De collectie van Cambó is na zijn dood aan het museum toegevoegd. 

Recentelijk zijn er ook een aantal werken van Pablo Picasso toegevoegd, waaronder Mujer con sombrero y cuello de piel.  

Share this page