Dit is Barcelona

Gaudí

Gaudí Barcelona

Antoni Gaudí was een Catalaanse architect. Veel van zijn ontwerpen staan in Barcelona, en een van de bekendste is de Sagrada Família. Hij leefde van 1852 tot 1926. De stijl van Gaudí is te categoriseren als art nouveau/jugendstil (Catalaans modernisme). Op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan zeven bouwwerken die ontworpen zijn door Gaudí. Zes van die werken staan in Barcelona: Park Güell, Palau Güell, Casa Milà, Casa Vicens, Sagrada Familía en Casa Battló

Toen Gaudí zeventien jaar oud was, vertrok hij naar Barcelona om te studeren. Hij studeerde er arhitectuur aan de Escola Superior d'Arquitectura (Hogeschool voor de Architectuur). Gaudí viel voornamelijk op omdat hij zo eigenzinnig was. Zijn diploma behaalde hij in 1878, waarbij de directeur zei: "Ik heb een dwaas of een genie laten slagen". Gaudí leefde echt voor zijn werk, en is nooit getrouwd. 

Het werk van Gaudí is rijk aan ornamenten. Gaudí was een Catalaan, en sprak ook zoveel mogelijk Catalaans. Doordat Catalonië destijds werd overheerst door Castilië (Madrid), was bijvoorbeeld onderwijs in het Catalaans verboden. Uiteindelijk kreeg Gaudí in 1883 al opdracht voor de Sagrada Familía, voordat hij naam had gemaakt. Dit is uiteindelijk wel Gaudí's belangrijkste werk. Tot op de dag van vandaag wordt nog aan deze kerk gebouwd. 
Ook begon de bouw van Casa Vicens in 1883, waarbij opvallend is dat er tegels de buitenkant van het huis bedekken. Gaudí liet zich inspireren door de Moorse architectuur in Spanje. 

Onder andere textielmagnaat Eusebi Güell waardeerde het werk van Gaudí. Gaudí realiseerde diverse projecten voor Güell, waaronder Palau Guëll. Ook in dit ontwerp werden weer vele stijlen gecombineerd. Het Park Güell werd aan het begin van de 20e eeuw gecreëerd. Gaudí ontwierp hier gebouwen en mozaïeken. 

Gaudí is om het leven gekomen doordat hij aangereden werd door een tram. Na deze aanrijding bleef Gaudí bewusteloos achter. Hij kwam terecht in het armenhospitaal (Hospital de Sant Pau) vanwege zijn sjofele voorkomen. Werknemers op de werkplaats begonnen een zoektocht naar Gaudí omdat hij niet kwam opdagen en ze vonden hem in het hospitaal. Gaudí wilde niet naar de kliniek, hij zei dat hij tussen de armen hoorde. Uiteindelijk stierf Gaudí drie dagen later op 10 juni op 73 jarige leeftijd. Hij ligt begraven in de crypte van de Sagrada Família

Share this page